Social Icons

2012. július 24., kedd

Izomnövelés, tömegnövelés 10 pontja

1. Fontos tényező a genetika

Bár sok mindent meghatároz, és valóban könnyebb bizonyos embereknek a tömegnövelésben vagy a fogyásban jobb és gyorsabb eredményeket elérnie, azért ne feledd, mindig képes lehetsz változtatni az alakodon, csak kitartás és megfelelő edzésterv kérdése.

2. Fontos a pihenés: heti 3-4 edzésre járj!

Az edzések közötti szünet legalább annyira fontos, mint a rendszeres mozgás. Az izmoknak pihenésre is szükségük van, hogy növekedni tudjanak!

3.Több szériát, sok ismétléssel!

A „sokat” azt jelenti, hogy egyfajta gyakorlatból több szériát csinálj, azon belül is sok ismétlést, az „intenzitás” arra utal mekkora súlyt válassz. Tömegnövelés esetén egy feladatból 10-es, 15-ös szériákat csinálj, köztük egy perces szünetekkel.

4.Tömegnövelés jelszava: amíg bírod!

Az „ameddig bírod” azt a határt jelenti, amikor többször nem tudod felemelni a súlyt az adott szériában. Például egy 3-as sorzat esetén kezdhetsz nehéz súlyokkal 15 ismétléssel, majd csökkentheted az ismétlések számát 13-ra, majd 11-re, de ne csökkentsd a súlyt!

5.Három legnépszerűbb tömegnövelő gyakorlat!

Guggolásból nyomás, guggolásból felállás és ferdepad gyakorlatok. Ezek a gyakorlatok erősítik és javítják a kondíciót.

6.Ne keverd a tömegnövelés és a kardio edzést

Ha egyszer ezt másszor azt csinálod, egyik edzés sem lesz maximális hatásfokú, tehát koncentrálj csak a tömegnövelésre, ha az a cél.

7.Az izmok növeléséhez fontos a megfelelő fehérjebevitel!

A maximum protein szükséglete naponta 2 gramm kilónként akkor is, amikor nagyon keményen edzel. Ehhez tartsd a fehérje bevitelt.

8.Mindennapos odafigyelés az étkezésre!

Az edzésnapokon, és különösen az edzés előtt és után egy órával nagyon fontos, hogy eleget egyél. A pihenőnapokon visszafoghatod a kalória bevitelt. Így akár a diétát is összekötheted egy tömegnövelő edzéssel.

9.Figyeld a testzsír-százalékot!

Ne keseredj el, ha a súlyod nem csökken sokat tömegnövelés közben. Ilyenkor zsírt égetsz és izmot építesz, ezért a testsúlyod értékének önmagában nincs értelme, csak a testzsír aránnyal együtt mutatja az igazi változást.

10. Válassz tömegnövelő táplálékkiegészítőket!

Bár egyénenként változhat a szervezet reakciója, általában napi 5 gramm javítja az állóképességet, keményebben, és hosszabban tudsz edzeni a tömegnövelő táplálékkiegészítőkkel!

Facebook Comments